Voedselbos Den Food Bosch is een pilot-project om in de praktijk te onderzoeken en ervaren hoe een voedselbos een ecologisch en economisch gezonde vorm van landbouwproductie kan zijn.

De Stichting Den Food Bosch verzorgt de lange termijn visie en continuïteit, onderzoekssamenwerking en kennisdeling, het dagelijks beheer is in handen van ondernemers.

In 2017 is het voedselbos aangeplant, tussen de stoppels op de maïsakker van 0,8 hectare, die Den Food Bosch in pacht kreeg van Waterschap De Dommel.

Het voedselbos heeft een hoofddeel met soorten die we in Nederland kennen, qua teelt en qua smaak, en een experimenteel deel met soorten waarvan nog minder bekend is of ze in ons klimaat gedijen, of die nog minder bekend zijn in ons dieet, zoals de pawpaw of abrikoos.

De indeling van het perceel is in rijen, om het beheer en de oogst overzichtelijk te kunnen plannen en uitvoeren.

Om al in de eerste jaren oogst en verkoop te kunnen realiseren, is er in het begin gewerkt met eenjarigen en zonminnende kruidlaagbeplanting. Hoe verder het voedselbos opgroeit, hoe meer de oogst van de struiklaag en daarna boomlaag op gang komt, terwijl in de kruidlaag meer schaduwtolerante soorten een plek kunnen vinden.

Het ontwerp en beheer van Den Food Bosch is sterk geïnspireerd door de “syntropic farming” methode van Ernst Götsch, die het perceel ook heeft bezocht en de initiatiefgroep heeft bijgestaan in de ontwikkeling.

Den Food Bosch is ontstaan vanuit een initiatief van een groep studenten van de HAS-Hogeschool, WUR en het Duitse HNEE (Hogeschool), met ondersteuning van voedselbos-expert Malika Cieremans (ontwerpbegeleider en oprichtings-bestuurder), en advies in de opstartfase van Wouter van Eck en Floris (Floris natuurlijke bomen).

Ontwerp en opstart: https://circleecology.org/2018/03/06/voedselbos-ontwerp-voor-den-food-bosch/

Website Den Food Bosch: www.denfoodbosch.org

Interesse in een workshop over voedselbossen volgens de syntropic farming methode?

Andere projecten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Dan blijf je op de hoogte van nieuwe cursussen, workshops, plantdagen en artikelen.

Scroll naar boven