Van onder je voeten tot boven je pet: Bodem & de kracht van bomen
In maart waren we te gast bij “De Weide Duurzaamheid” in Boxtel, waar we een spannende dag doorbrachten onder de inspirerende leiding van Maja Kooistra.
Hoofdthema van de dag was de bodem.
Met een grondboor het veld in leverde verrassende beelden op: Wat een verscheidenheid en complexe gelaagdheid blijkt er te vinden, alleen al tussen de verschillende delen van het terrein. Bijzonder om te ervaren hoe je door de laagjes Aarde de geschiedenis van het land kunt lezen. We blijken “begraven bodems” te hebben gevonden: twee of soms zelfs drie bodemprofielen die op elkaar zijn gevormd, in verschillende tijden van de geschiedenis. We komen verschillende zand- en leemlagen tegen, afgezet door zowel rivieren als de zee. Hier en daar stuiten we op een laagje pikzwarte verkoolde grond. Brandsporen uit de Middeleeuwen? Of een brand van duizenden jaren terug? Hier en daar is de bovenlaag zuur en uitgeloogd, op andere plaatsen nog mineraalrijker. Als we diep genoeg graven, veranderen de leemaders van roestbruin in grijsblauw. Ah, daar staat het grondwater! Op het weiland van de buren is het profiel weer heel anders dan onder de oude beuken, langs de houtwal of in de oude paardenbak.
Binnen, in de sfeervolle koepelvormige lesruimte, bekijken we vele macro- en microscopische beelden van bodems. Wanneer verandert gesteente of de ondergrond waar we op staan werkelijk tot een zich vormende bodem? Waar tussen de bodemdeeltjes zit het water, de lucht, organische stof, mineralen, en wat betekent dat voor de groei van planten? Wat is het effect van ploegen? Wie en wat leeft er allemaal in een gezonde bodem, van beestjes tot micro-organismen tot schimmels, en wat is hun effect?
In de middag nemen we tot slot nog tijd om de kracht van bomen te verkennen. Bomen zijn energiegeleiders. Ze hebben een elektromagnetisch veld om zich heen. Bij grote bomen kun je dat voelen, op een afstandje van de stam. Na een voorzichtig en voor sommigen onwennig begin, groeit het enthousiasme. Ja, handen beginnen echt te tintelen of gloeien bij de grenslaag van de uitstraling van de stam! Ook kun je nagaan of de energie naar boven of beneden stroomt. Dat verschilt per boomsoort; je hebt zogenaamde solar en lunar bomen. Onder de ene rust je uit en kun je makkelijk loslaten, onder de ander wordt je juist weer helder en fris. Een bos is het gezondst, en het prettigst om te zijn, als er een goede balans is tussen solar- en lunar-bomen. Ha, nog een element om mee rekening te houden in het ontwerp van een nieuw voedselbos, of bij het omvormen van een monocultuur, zoals het beukenbos waar we zijn.
Meer info over het werk van Maja Kooistra met bomen: http://bomen.org/
Meer over de jaarcursus voedselbossen die CircleEcology verzorgt i.s.m. St. Heg&Landschap: Jaarcursus voedselbossen in de praktijk