Voedselbos Roggebotstaete (aanleg 2016) is een pilot in een pril stadium, voor vernieuwende voedselproductie, onderzoek & ontwikkeling, beleving & inspiratie, demonstratie en educatie over gezonde landbouw, natuur en voeding.
Op anderhalve hectare staat sinds 2016 een kersvers voedselbos, dat de komende decennia (mogelijk eeuwen?) gezond voedsel gaat opleveren in een natuurlijke setting. Dat het zover is gekomen, is te danken aan het initiatief en financiering door RichForests, de begeleiding van voedselbos-experts Wouter van Eck en Malika Cieremans, en de vele, vele helpende handen bij de omvorming en aanleg: de beheerders van het landgoed, studenten, stagiaires, asielzoekers, reïntegreerders en andere vrijwilligers.
Voordat de nieuwe aanplant volop productief is, duurt nog wel even, maar de eerste smaken van fruit en kruiden zijn er al. En vanaf nu zal er elk jaar meer te oogsten zijn.
Over het voedselbos
In dit voedselbos vind je ruim 30 soorten voedselbomen en -struiken: een mix aan bekende en minder bekende, maar veelbelovende voedselbos-producten. Dit varieert van hazelaars en walnoten, appels, perziken en mispels tot bessen, sappen, specerijen en super foods.
De bomen en struiken zijn grotendeels aangeplant op rijen, waarbij verschillende hoogtelagen elkaar afwisselen en iedere soort de hoeveelheid zon of schaduw krijgt waar ‘ie goed bij gedijt. Zo’n structuur zou je ook op grotere schaal kunnen aanplanten.
In dit geval zijn de nieuwe soorten geïntegreerd in een bestaande bosschage, waarvan een aantal bomen en struiken behouden zijn. Ook krijgt de natuurlijke kruidlaag nog de ruimte. Dit geeft de nette rijtjes-structuur dan toch weer een wilde touch, zeker in de eerste jaren, waarin de nieuwe aanplant niet of nauwelijks boven de wilde vegetatie uit komt. Zolang het de jonge boompjes en struikjes niet totaal verstikt, doet het ze alleen maar goed om in zo’n beschermende omgeving op te groeien. Het helpt om ze gezond te houden en te voeden. Als het kronendak dichter wordt en er meer schaduw komt, zal de ondergroei veranderen. Je kunt dan ook schaduwtolerante voedselbos-soorten in de kruidlaag gaan aanplanten.
Voedselbos cursussen
Denk je nu: “Voedselbossen, dat klinkt goed! Daar wil ik wel meer van weten!” Dan is de basiscursus voedselbos van CircleEcology misschien iets voor jou. Bij voldoende belangstelling kan deze ook bij Roggebotstaete van start gaan. Als je je interesse aangeeft via het inschrijfformulier, dan houden we je op de hoogte wanneer het zover is.
Heb je al een opleiding of ervaring in landbouw, natuur of ontwerp? En wil je die professioneel gaan inzetten voor voedselbossen? Kijk dan eens naar de jaarcursus voedselbossen, die Wouter van Eck, Max de Corte en Malika Cieremans verzorgen.
Het voedselbos beleven? Meehelpen bij de ontwikkeling?
Intensief onderhoud is niet nodig. Nu de aanplant eenmaal gedaan is, hoef je niet elk jaar te ploegen, te bemesten, te wieden, te irrigeren, en alles weer opnieuw in te zaaien of -planten. Toch is er wel af en toe beheer nodig, om het systeem te versterken en de ontwikkeling in goede banen te leiden. De juiste timing en de juiste maat zijn daarbij cruciaal. Dat vraagt een goede inschatting, veel vertrouwen, terughoudendheid, en vooral geduld.
Een vaste groep vrijwilligers van landgoed Roggebotstaete zorgt voor het beheer en onderhoud. Wil je meehelpen? Of weten wanneer er een rondleiding is? Neem direct contact met hen op via info@roggebotstaete.nl.
Niet buiten het pad treden! Omdat het voedselbos nog jong is, met kwetsbare jonge planten die je niet altijd ziet, en omdat het bovendien niet goed is voor de bodem als je erop staat, is het niet wenselijk om op eigen houtje door het voedselbos te gaan struinen.
Voedselbos Roggebotstaete staat niet op zichzelf
- Voedselbos Roggebotstaete is mede tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van de NGO RichForests. Het voedselbos is dan ook in de toekomst mede bestemd als visitekaartje voor hun internationale werk: lokale ondernemers en collectieven in zuidelijke landen ondersteunen bij het ontwikkelen van “Analog Forestry” voedselbossen en het vermarkten van hun ecologisch duurzame en sociaal faire producten, zoals koffie, thee en cacao.
- Het voedselbos is ingebed in het prachtige natuurlandschap van landgoed Roggebotstaete. Het hele gebied is 52 hectare, en biedt ruimte aan o.a. bloemrijke weides, verschillende bossages en boomgroepen, een oerakker, waterpartijen en statige lanen. Ook dieren ontbreken niet: er zijn zeldzame rassen van schapen, koeien en wolvarkens, en een bijenstal. Door het seizoen heen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, en je kunt er altijd terecht voor een wandeling door de natuur, en (vaak) voor een kop koffie of thee.