In de loop van 2016 is er keihard gewerkt aan het realiseren van het 1e voedselbos bij Landgoed Roggebotstaete!
In een aantal fases is de oude aanplant uitgedund en zijn er al met al rond de 1.000 nieuwe bomen en struiken aangeplant. Vele (bijna) dode, schots en scheve, slecht groeiende en niet-productieve wilde soorten hebben plaats gemaakt voor rijenteelten van een selectie aan hoogproductieve rassen van grote bomen als zwarte walnoot en kastanje in het noordelijke deel, via hoogstamfruit als appel, perzik, vijg, kweepeer, mispel en duindoorn, tot aan bekend en minder kleinfruit. Natuurlijk kunnen bijv. rode bes, zwarte bes en kruisbes niet ontbreken. Daarnaast vind je bijvoorbeeld de Japanse kwee, Chinese kersenstruik, honingbes, appelbes, en rimpelroos. Naast de smakelijke, dikke rozebottels (die van de jam en siroop), is dit een belangrijke soort voor bijen en insecten. Hij bloeit namelijk in een tijd dat de meeste andere bloesems al voorbij zijn, en gaat dan nog lang door.
De structuur van de oorspronkelijke aanplant is wel bewaard gebleven, en een aantal bomen en struiken zijn bewust gebleven. Sommige krijgen een blijvende plek in het nieuwe ontwerp, zoals bijv. de gele kornoelje, die heel vroeg in het seizoen bloeit, en van nature een goede bessenproductie heeft. Andere zullen in de komende jaren alsnog wijken, op het moment dat de nieuwe aanplant opgroeit en de functie kan overnemen om het beschermende bos-microklimaat te behouden.
Na de 1e voedselbos-aanplant-actie in maart, volgden nog een plantdag in mei en een plantweekend in december, steeds met enthousiaste groepen vrijwilligers en studenten, onder de kundige begeleiding van voedselbos-experts Malika Cieremans en/of Wouter van Eck, en het team van Roggebotstaete.
In het najaar zijn bovendien een aantal onderhoudsdagen gehouden, met aanwijzingen van Malika en uitvoering o.l.v. Suzanne Miezgiel. Er is heel wat gekapt, gesnoeid en versnipperd, om ruimte te scheppen voor de nieuwe aanplant. Het vrijgekomen hout heeft meteen een nieuwe bestemming gekregen op eigen terrein of voor de verkoop, bijv. als brandhout, vlechthout of enthout voor paddestoelen. De kleine twijgen zijn versnipperd om ter plekke de bodemstructuur te verbeteren. De lange twijgen met hazelnootblad werden enthousiast gegeten door de biggen van de Mangalitza varkens.
Artikelen en fotoverslagen over het voedselbos in 2016:
- Landgoed Roggebotstaete:
- Verslag plantdag maart
- 1 december: Laatste loodjes kap, snoei en versnipperaar (FB)
- 4 december, witte wereld: what a day to finish the food forest! (FB)
- RichForests: fotoverslag plantdag mei (FB)
- CircleEcology:
- fotoverslag aanplantweekend december (FB)
- deze blog over voedselbos-ontwikkeling 2016 🙂
- Beautiful images here and some more here by Felipe Villela (HAS Den Bosch student) and friends (FB)
- Artikel in de Flevopost. Zij kwamen langs tijdens het voedselbos plantweekend in december, en plaatsten een artikel met een mooie actiefoto.